Täsmävinkki Göteborgiin: Lisebergin halloween

Lisebergin huvipuisto kuuluu ehdottomasti Göteborgin kohokohtiin vielä näin parikymppisen aikuisenkin näkökulmasta. Parasta siinä on se, että kesäsesongin lisäksi puisto avaa ovensa myös halloweeniksi ja jouluksi! Kävin perjantaina testaamassa kauhumaailmaa ensimmäistä kertaa, ja halusin jakaa blogissa tämän koko perheelle sopivan täsmävinkin. Meidän neljän nuoren aikuisen porukka tykkäsi kovasti. Nyt vain joulumarkkinoita odotellessa!

Olen käynyt Lisebergissä pari kertaa aiemminkin, mutta ainoastaan kesällä. Pohjoismaisen kesän ihanasta valoisuudesta ja lämmöstä huolimatta luulen melkein pitäneeni tästä syysajankohdasta enemmän. Me mentiin puistoon juuri auringonlaskun aikoihin, ja päästiin siten heti nauttimaan pimeän, mutta upeasti valaistun puiston tunnelmasta. Paikka tuntui aivan erilaiselta kuin päiväsaikaan. Iltapäivän sadekuurotkin olivat lakanneet, ja illalla oli ihan täydellinen syyssää – vielä kotimatkalla kello kymmenen jälkeen oli +12 °C lämmintä.

Koristeet olivat tosi onnistuneet! Kuva: Hyvää huomenta, maailma

Kuulin kavereiltani ennakkoon jotain juttuja, mutta siitä huolimatta yllätyin siitä, miten isosti teemaan oli panostettu. Koristeita oli kaikkialla. Puissa oli lyhtyjä ja valaistuja sateenvarjoja, kulkuväyliä ja penkkejä koristivat kurpitsat ja erilaiset rakennelmat hautausmaista linnunpelättimiin ja käytännössä kaikkeen mahdolliseen oli vedetty halloween-teema mukaan. Itse en voinut vastustaa ihanassa kurpitsakulhossa myytävää popcornia, koska halusin sen kulhon! 😀

Kuva: Hyvää huomenta, maailma

Lähes kaikki laitteet olivat auki, minkä lisäksi huvipuistosta löytyi eri teemojen ympärille luotuja kauhutaloja, joita ei muina sesonkeina ole. Lisebergin perinteinenkin kummitustalohan on sellainen, että vaunujen sijaan talon läpi kävellään jonossa, ja matkan varrella on oikeita näyttelijöitä pelästyttämässä kävijöitä. Nämä Halloweenin kauhutalot kiinnostivat meitä aikuisia eniten, ja käytiin testaamassa hullun tiedemiehen laboratorio The Experiment. Alun perin haluttiin Skogeniin eli metsään, joka oli uutuus ja ensimmäistä päivää auki, mutta jono oli niin pitkä, että luovuttiin siitä. The Experiment oli oikein hyvä ja onnistunut kokemus mun mielestä, vaikka muu seurue olikin vähän karaistuneempaa sorttia. Mä oon heikkohermoinen ja kuljin kädet naaman ympärillä suojana. 😀 Inhottavaa, kun tietää säikähtävänsä kohta, mutta ei tiedä milloin ja mistä se pelästys tulee… Skogenia haluaisin kyllä käydä vielä kokeilemassa joku viikonloppu, se saattaa “realistisempana” olla vielä pelottavampi kuin zombit tai hullut tiedemiehet. Huom! Kauhutaloihin pääsevät vain yli 11-vuotiaat.

Lisebergin pääkatua. Kuva: Hyvää huomenta, maailma

Huvipuistossa oli myös merkittyjä alueita, joissa oli oikeita näyttelijöitä zombimaskeissa säikäyttämässä ihmisiä. Muhun se ainakin toimi, oli tosi ahdistavaa kulkea niiden ohi, kun ei tiennyt kenet ne ottavat maalitauluksi! Ne saattoivat alkaa vaikka juosta perässä. Lisäksi varomattomasti aidan viereen pysähtyvä kävijä saattaa säikähtää aidan takana yhtäkkiä rymistelevää zombia. Oman tunnelmansa koko touhuun toivat tietysti kiljuvat lapset ja teinit, oli hauskaa seurata muiden reaktioita zombeihin samalla kun itse koitti vältellä niitä parhaansa mukaan.

Myös ruokakojuissa näkyi halloween-teema. Kuva: Hyvää huomenta, maailma

Seurueessamme oli yksi ensikertalainen, joten käytiin kauhutalon lisäksi Balder-puuvuoristoradassa ja maailmanpyörässä ihailemassa Göteborgia iltavalaistuksessaan. Oltiin etukäteen päätetty, että käydään vaan muutamassa, kun oli muitakin suunnitelmia illalle, mutta hyvin saatiin silti reilut kolme tuntia kulumaan, kun käveltiin ympäriinsä, käytiin laitteissa, ostettiin syötävää, käytiin ampumaradalla ja pyöritettiin onnenpyöriä. Lisebergissä on mun mielestä tasokas laitevalikoima, ja aikuisillekin kiinnostavia vauhdikkaampia laitteita on monta. Mä en uskalla mennä varmaan puoliinkaan, kun en niin älyttömästi tykkää korkeista paikoista ja kieputuksesta. Balder on kuitenkin ehdoton klassikko, maksimivauhti on 90 km/h ja ai että miten se nappaakaan mahanpohjasta.

Lisebergin halloweenista saa ehdottomasti eniten irti illalla, mutta pienten lapsien kanssa pimeällä voi olla vähän liian pelottavaa, varsinkin niillä zombialueilla. Zombit eivät pimeässä pistä niin selvästi silmään muusta ihmismassasta, joten säikähdysmahdollisuus on suurempi, mikä on aikuisille tietysti kiva, mutta ei ehkä perheen pienimmille. Zombit ovat kuitenkin onneksi vain tietyillä ja selvästi merkityillä alueilla.

Kuva: Hyvää huomenta, maailma

Halloween-sesonkina puisto on auki neljänä viikonloppuna loka-marraskuussa. Ovet ovat auki iltaisin kl 22-23 asti, ja muutama kauhutalo on avoinna jopa puoleenyöhön. Suosittelen ehdottomasti esimerkiksi syyslomamatkailijoille! Muutenkin syksy on tähän mennessä ollut tosi mukavaa aikaa Göteborgissa. Kelit ovat olleet hyvät, ei mitenkään erityisen sateiset esimerkiksi Turkuun verrattuna. Göteborgia kannattaa harkita myös ennen joulua, sillä Lisebergin joulumarkkinat ovat Ruotsin suurimmat, ja iso osa laitteista on silloinkin auki.

Kuva: Hyvää huomenta, maailma

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *