Kuvankaunis Skärhamn on Ruotsin rannikkoa parhaimmillaan

Viikonloppuna mulle viimein selvisi, mihin täällä paetaan kaupungin kiireistä elämää. Olin kuullut Matiakselta tarinoita, mutta Skärhamnin kaunis pikkukylä ja lämmin kevätilta todella näyttivät Ruotsin länsirannikon parhaimmillaan. Ihana rentoutus ensimmäisen työviikon jälkeen!

Skärhamn sijaitsee Göteborgin pohjoispuolella, noin tunnin ajomatkan päässä. Skärhamn on 15 000 asukkaan pikkukaupunki Tjörnin keskustaajama Tjörnin saarella. Nyt huhtikuun alussa tunnelma oli vielä unelias, mutta kesällä mökkiläiset ja matkailijat herättävät paikan eloon. Matiaksen suvulla on mökki Skärhamnissa, ja pääsin nyt ensimmäistä kertaa tutustumaan Matiaksen lapsuuden kesien maisemiin. Ihastuin heti postikorttimaiseen idylliin. Länsirannikko on hurmaava: pelkistetyn kaunista kalliomaisemaa, pikkukyliä ja mökkinaapurustoja, kulttuurihistoriaa ja kaiken kruunaava Pohjanmeri ja raikas meri-ilma. Tällä puolella on kunnon merivettä suomalaisten mutalampien sijaan. Itse en oikein tykkää uida kalliorantojen merileväpuskien joukossa (tai luonnonvesissä muutenkaan), mutta sen sijaan voisin tuijotella rakkolevämetsän vedenalaista maailmaa loputtomiin. Kesällä aion bongailla meduusoja, taskurapuja ja meritähtiä rantareissuilla!


Meidän majapaikka sijaitsee ihan lähellä Skärhamnin keskustaa, mutta sopivasti omassa rauhassaan kallioiden huomassa. Keskustaan voi kävellä normaalisti tietä pitkin, mutta täällä ilmeisesti eletään kuin vuorikauriit, joten tien sijaan Matias opasti mut tietysti kallioita pitkin. Kiipeily on erinomaista kestävyysliikuntaa, ja loikkiminen helpottuu kunhan saa siihen vähän tuntumaa. Mun suurin haaste on tulla alaspäin, kun se kalteva alaspäin viettävä pinta ja pienetkin pudotukset hirvittävät. Oon viime aikoina huomannut vähän herkistyneeni korkeille paikoille. Tjörnin saarelle ajetaan isoa siltaa pitkin ja herregud miten järkyttävän korkea se silta oli! Halusin katsoa kaunista saaristonäköalaa, mutta samalla teki pahaa. 😀

Odotan innolla, että pääsen kesällä sesongin aikana uudestaan. Skärhamnissa ja muualla Tjörnin kunnassa on paljon tekemistä ja nähtävää; esimerkiksi merenkulkumuseo, tunnettu akvarellimuseo, vanhoja kirkkoja, kotiseutumuseoita, kartanoita, puuvenefestivaalit, purjehdustapahtumia ja tietysti uimaranta ja luontoreippailua. Nyt kuitenkin satama oli rauhallinen, vain joitakin paikallisia nauttimassa lauantain ilta-auringosta. Mökkinaapureitakaan ei juuri ollut paikalla, joten saimme nauttia hiljaisuudesta. Suosittelen lämpimästi Skärhamnia ja Tjörniä, jos etsii kesäksi lomakohdetta Pohjoismaista.


2 thoughts on “Kuvankaunis Skärhamn on Ruotsin rannikkoa parhaimmillaan

  1. Maiju Vastaa

    Vitsit mikä paikka, ja mitä kuvia! Tohon vielä kesäillan lämpö ja valo, sekä piknik-eväät, niin kasassa on täydellinen päiväretkipaikka!

    1. mikaelajuliaemilia Vastaa

      Mulla oli jo mansikkarasia mukana! <3 Kesällä voi odottaa olevan vähän enemmän porukkaa liikenteessä, mutta aivan ihana paikka silti!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *