10 kysymystä rahasta ihan tavalliselle ihmiselle

Oon jo pidempään ollut kiinnostunut taloudesta. Säästämisestä, rahankäytöstä ja arkipäivän taloustaidoista. Niinpä vuodenvaihteessa päätin, että 2019 tulee olemaan talouden vuosi. Se ei välttämättä tarkoita, että tienaisin tänä vuonna enemmän, vaan kyse on raha-asioihin sukeltamisesta syvällisemmin. Haluan siis oppia rahasta ja muokata arjen kulutusvalintojani fiksumpaan suuntaan. Blogeissa on viime aikoina kiertänyt tämä 10 kysymystä rahasta -haaste, ja ne on olleet mun mielestä mielenkiintoista luettavaa. Tosi hienoa, että moni menestynyt naisbloggaaja on uskaltanut ottaa aiheen avoimeen käsittelyyn, vaikka rahasta puhumista edelleen arastellaan. Kyllä muakin vähän hirvittää heitellä lukuja ilmoille näin avoimesti, mutta haluan ehdottomasti omalta osaltani edistää avoimempaa talouspuhetta.

Lähtötilanteesta sen verran, että mä oon opiskelija ja Matias on vakituisessa työsuhteessa. Olin opintojen ohella töissä ensimmäiset 2,5 vuotta, kunnes lopetin joulukuussa 2017. Sen jälkeen oon keskittynyt opintoihin, paitsi olin tietysti viime kesän töissä. Matias on ollut töissä koko sen ajan kun ollaan asuttu yhdessä, eli syksystä 2015. Nyt muuton jälkeen Matias aloitti heti uudessa duunissa, ja mä haen parhaillaan töitä vähintään kesäksi. Haen myös yhtä koulupaikkaa, joka alkaisi syksyllä jos pääsen sisään. Me molemmat täytetään 24 vuotta tänä vuonna.

1. Onko teillä yhteiset vai omat rahat? Miten tilit on järjestetty?

Meillä oli käytännössä yhteiset rahat jo ennen kuin mentiin naimisiin, mutta niistä on tullut ehkä vielä entistä yhteisemmät sen jälkeen. Mulle on toisinaan tuottanut henkisiä vaikeuksia olla se huomattavasti vähemmän tienaava “siipeilevä” osapuoli, mutta oon päässyt hyvin yli siitä, eikä mun opiskelut kuitenkaan kestä ikuisesti. Realistisesti ajatellen mulla tulee myös varmaan vielä pitkään olemaan pienemmät tulot, ja jos lapsia joskus hommataan, niin mä oon se, joka jää kotiin. Matias on luonnostaan hyvin työorientoitunut, ja sen uraan kannattaa panostaa. Molemmat kuitenkin näkee kodin ja perheen yhteisenä tavoitteena, jonka eteen tehdään yhdessä töitä. Kummankaan arvomaailmaan ei sovi esimerkiksi sellainen keskustelupalstoilta tuttu tilanne, että toinen olisi kotona lapsen kanssa, ja työssäkäyvä käyttäisi rahansa ihan mihin lystää miettimättä koko perheen tarpeita. Kotityöllä ja ennen kaikkea metatyöllä on arvonsa. Pääosin raha-asiat sujuu helposti, koska meillä on aika samanlaiset näkemykset asioista.

Molemmilla on omat käyttö- ja säästötilit ja luottokortit, joiden lisäksi meillä on yhteinen tili, johon molemmilla on Visa Electronit. Aluksi yritettiin käyttää sitä yhteistiliä nimenomaan “taloustilinä”, mutta se on jäänyt aika vähille nyt, kun mun tulot on minimaaliset. Yhteistilistä ei kuitenkaan haluta luopua, koska meidän on kätevä tarpeen tullen siirtää rahaa toisillemme sen kautta ilman viivytyksiä tai avainlukuja.

2. Kuinka paljon tienaatte?

Mä tienasin viime vuonna neljän kuukauden pituisessa kesätyössäni bruttona 8200 €, johon sisältyy lopputilissä maksetut kertyneet lomapalkat. Lisäksi sain opintotukea lukuvuoden aikana noin 220 €/kk ja nostin opintolainaa. Matias tienaa vakkariduunistaan bruttona noin 40 000 € vuodessa.

3. Kuka maksaa mitäkin?

Työssäkäyvänä osallistuin tietysti paljon enemmän yhteisiin kuluihin, mutta Matiaksen osuus on aina ollut suurempi. Normaaliaikoina mä maksoin noin kolmasosan ja Matias 2/3 menoista, mikä oli linjassa meidän tulojen suhteeseen. Jos mietin nyt koko viimeistä neljää vuotta, niin mä oon maksanut useammin ruokaostoksia ja tehnyt hankintoja kotiin, minkä lisäksi viihdepalvelut eli Spotify, Netflix ja HBO veloittuvat aina mun tililtä. Matias maksaa auton menot, mutta mäkin tankkaan joskus. Nyt tilanne on eri, kun en oo töissä, mutta yleisesti mulla oli ehkä tapana maksaa ulkonasyömisiä ja muita pienempiä kertakuluja, kun Matias taas maksoi isommat vakituiset menoerät.

Mun rahat tuntuvat kuluvan etupäässä matkailuun, ja omat reissuni maksan itse. Jos mennään yhdessä reissuun, niin pari kertaa ollaan sovittu, että toinen maksaa lennot ja toinen majoituksen. Mulle on tärkeää osallistua kuluihin aina jotekin. Joku ihme ylpeyskompleksi aiheuttaa mulle sen siipeilijä-tunteen helposti 😀 Pyrin ostamaan keikkalippuni, kahvilakäyntini ja muut vastaavat huvitukset itse.

Embed from Getty Images

4. Paljonko säästössä on nyt?

Tällä hetkellä puskurirahasto on ihan minimissä, mutta se ei tarkoita etteikö me osattaisi säästää. Ollaan viime vuosina säästetty ihan hyviä potteja, mutta yleensä korvamerkitysti eli jotain tiettyä tarkoitusta varten. Muutto vei viime kesän jälkeen säästetyt rahat, ja tällä hetkellä meillä on säästötileillä (lähinnä rahastossa) noin 1700 €. Käyttötilillä on tosin nyt tavallista enemmän rahaa, mutta odotellaan tässä jännityksellä saadaanko meidän vuokravakuus takaisin, ja sitten on vielä pari isompaa laskua maksettavana, minkä jälkeen katsotaan paljonko jää säästöön. Puskuri on nyt ykkösprioriteetti. Sen pienuus aina kolkuttelee takaraivossa, ja tuohan se kieltämättä mielenrauhaa tietää, ettei auton hajoaminen tai yllättävä sairastuminen vie katuojaan.

5. Mihin ne säästöt on viime vuosina sitten menneet?

Me kihlauduttiin vähän reilu vuosi ennen häitä, ja koska mä olin silloin vielä töissä, me säästettiin vuoden aikana noin 6000 € eli 500 euroa kuukaudessa. Häät maksettiin ilman velkaa. Häävuoden keväällä oli vielä kaikki mun sappihaimaongelmat, jotka rokottivat lompakkoa arviolta reilun 500 euron edestä, minkä lisäksi olin reilun kuukauden pois töistä. Loppuvuodesta 2017 ostettiin käteisellä meidän nykyinen auto, ja samoihin aikoihin mä jäin pois töistä.

Viime vuoden aikana mä kävin ulkomailla viisi kertaa ja asuin kesän Ahvenanmaalla. Säästöjä ei juuri jäänyt, sillä maksettiin kesällä kahta vuokraa ja kaksia ruokakuluja ja suhattiin Ahvenanmaa-Turku -väliä (yllättävän kallista autolla). Mun reissut koostuivat lyhyistä matkoista Ruotsiin, Tanskaan, Sveitsiin ja Britteihin ja viikon matkasta USA:aan. Maksoin kustannukset palkasta ja opintolainasta. Meidän häiden jälkeen Matiaksella alkoi oma säästöprojekti, sillä viimekesäinen äijäreissu Alaskaan maksoi noin 4500 €/hlö. Viime syksynä kun muutin takaisin kotiin Turkuun olikin aika alkaa kasata muuttobudjettia. Vuodenvaihteen jälkeen on äkkiseltään laskettuna mennyt ainakin pari tonnia ihan pelkästään muuttoon liittyviin asioihin; me käytiin esimerkiksi tammikuun aikana kaksi kertaa Göteborgissa työpaikan ja asunnon takia.

Me siis ollaan ihan kykeneväisiä säästämään, mutta elämäntilanne ja omat valinnat on johtaneet siihen, ettei pitkäaikaissäästöjä yksinkertaisesti ole kertynyt. Toki oltaisiin voitu säästää vain puskuria, jolloin meillä ehkä olisi vaikkapa 10 000 euroa kasassa, mutta tässä kohtaa elämää ollaan priorisoitu kokemuksia, kun se on ollut mahdollista. Häiden toivotaan olleen once in a lifetime -kokemus, ja jatkossa meillä kummallakaan ei välttämättä ole enää hetkeen mahdollisuutta tällaisiin reissuihin kuin nyt, joten en osaa kyllä katua matkusteluun kulutettuja tonneja. Tähän asti ollaan pärjätty kuitenkin oikein hyvin, vaikka välillä on ollut tiukempiakin kausia.

6. Onko teillä velkaa?

Mulla on opintolainaa noin 19 000 euroa. En ole huolissani asiasta, mutta en ajatellut ottaa lisää, jos pääsen kouluun. En tiedä vielä yhtään, saanko mitään tukea toiseen tutkintoon, mutta eletään sitten mielummin vaikka pelkästään Matiaksen tuloilla, kuin otetaan lisää lainaa.

Embed from Getty Images

7. Kuinka suuret asumiskustannukset teillä on?

Täällä Partillessa me maksetaan 56 neliön kalustetusta kaksiosta 8500 kruunua/kk (hieman valuuttamuuntimesta riippuen noin 800 €), ja hintaan sisältyy netti, sähkö, vesi, parkkipaikka, kotivakuutus ja joku tv-paketti. Vuokra on selvästi korkeampi kuin Turussa Yo-kylässä, mutta meidän tärkein kriteeri oli toimiva sijainti. Ei tarvita autoa työmatkoihin, ja Partillen keskusta on meidän talon rinteen juurella. Kämppä on jokusen neliön isompi ja huomattavasti siistimpi kuin joukkilan opiskelijamurju.

8. Millaisen kotikasvatuksen olet saanut raha-asioihin lapsuudenkodista?

Mä tulen yrittäjäperheestä, jossa suku on vahvasti duunaripainotteista, ja meillä on aina painotettu työn tekemisen tärkeyttä. “Ei luoja laiskoja elätä” on lapsuudenkodin vakiolausahduksia. 😀 Oon mielestäni omaksunut sen asenteen oikein hyvin; lapsena keräilin siskon ja parhaan kaverin kanssa pulloja lähitienoon ojista ja ylipäänsä oon saanut ansaita taskurahani esim. siivouskeikoilla ja seurakunnan kerhonohjaajana. Säästin aina omaan purkkiini rahaa isompia ostoksia kuten kampaajakäyntiä varten. Varsinaista talouskasvatusta en koe olleen, enkä muista että kotona olisi hirveästi juteltu raha-asioista, mutta tietty porukat on aina neuvoneet kysyttäessä ja muutenkin kannustaneet säästämään ja elämään varojensa mukaisesti.

9. Mihin käytätte rahaa? Kumpi on tuhlaavaisempi?

Minä olen selvästi tuhlaavaisempi, tuliko yllätyksenä kenellekään? Oon meistä kahdesta se huolettomampi rahankäyttäjä, mutta mulla on myös enemmän mielenkiinnon ja keräilyn kohteita. Matiaksen ostopäätökset perustuu useimmiten rationaalisiin tarpeisiin, ja hän käyttää tosi vähän rahaa mihinkään ylimääräiseen – poikkeuksena ehkä fiinit alkoholit ja elektroniikka. Mä ideoin, ehdotan ja hankin enemmän, mutta toisaalta myös tunnistan kyllä jos ei oikeasti ole varaa täydentää astiakokoelmaa just sillä hetkellä. Oikeasti Matiaksellakin on silmää designille ja laadulle – häntä ei ehkä kiinnosta valita astioita, mutta kyllä se nauttii, kun kaapissa on tyylikäs viskikarahvi, yhteensopivat lasit ja siisti sarja olutlaseja! Matiakselle riittää, että perustarpeiden ja harrastusten lisäksi jotain jää säästöön, enkä koskaan saa moitteita kaappeihin ilmestyneistä muumiastioista. Yleisesti rahaa menee paljon ruokaan (tässä voitaisiin säästää jos oltaisiin viitseliäämpiä), laatualkoholeihin, astioihin ja kodintarvikkeisiin, harrastuksiin (sulkapallo, blogit, elektroniikka, kuninkaalliset) ja tietysti matkailuun. Me ei pyydetä lupaa toisiltamme ostoksiin, mutta jutellaan ihan arkisesti ostotarpeistamme. Matkoista ja niiden rahoituksesta keskustelleen yhdessä ennen kuin lähdetään varaamaan lentoja.

10. Millaisia taloudellisia tavoitteita ja haaveita teillä on?

Puskurin lisäksi muuten mulla ei ainakaan ole mitään tiettyjä tavoitteita esim. tulotasosta vaikka viiden tai kymmenen vuoden päästä. Matiaksen työstä on helpompi arvella, millainen palkkakehitys on. Vitsailen paljon sillä, että jään lopulta latteäidiksi kotiin ja omistaudun vapaaehtoisprojekteilla ja henkiselle kehitykselle, mutta oikeesti tylsistyisin kotona nopeasti. Ja on mullakin kunnianhimoa ja omia uratavoitteita. Yleisesti mun unelmaelämässä asun kivassa paikassa hyvien kulkuyhteyksien äärellä, käyn töissä, perheessä on kaksi lasta ja pääsen lapsista huolimatta matkustelemaan säännöllisesti. Mulla on toki sisäinen kauniita tavaroita, leikkokukkia ja arjen luksusta rakastava materialisti, mutta järkevällä taloudenpidolla uskon mun haaveiden olevan täysin mahdollisia. En kaipaa älytöntä tavaramäärää ympärilleni, ja vaikka tiettyjä elintasostandardeja arvostankin, niin raha on kuitenkin vain rahaa.

Siinäpä oli mun 10 vastausta. Millaisia ajatuksia raha-asiat ja talous teissä herättää? Kiinnostaako vai ahdistaako? Mua vähän hirvitti heitellä lukuja näin avoimesti, kun tunnettujen bloggareiden vastaukset on olleet sellaista “säästetään 1500 € kuussa” -luokkaa. Mutta tässä on ainakin ihan tavallisen parikymppisen pariskunnan perspektiiviä. Kiinnostuneet napatkaa haaste vastaan omiin blogeihinne! 🙂


2 thoughts on “10 kysymystä rahasta ihan tavalliselle ihmiselle

  1. Maiju Vastaa

    Mulla oli aiemmin mennyt ohi tämä postaus. Mutta tämähän on supermielenkiintoista! Kiva, että kerrot näin avoimesti omasta taloudesta, mutta myös parisuhteesta samalla. 🙂

    1. mikaelajuliaemilia Vastaa

      Oon ihan koukussa talousjuttuihin! En oo vielä mikään pörssihai, mutta on tosi mielenkiintoista keskustella ja lukea aiheesta. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *