Ensimmäiset päivät Ruotsissa

Muutettiin Matiaksen kanssa Partilleen Göteborgin kylkeen viime perjantaina, eli vajaa viikko sitten. Ensimmäinen viikonloppu meni lähinnä tavaroita purkaessa ja uuteen kotiin asettuessa. Asunto on vielä täynnä laatikoita, mutta niitä purkaillaan tarpeen ja oman jaksamisen mukaan. Nyt alkuviikosta ollaan ainakin yritetty hoitaa virallisia asioita, hieman vaihtelevalla menestyksellä. Mitään suuria ongelmia ei ainakaan vielä ole, mutta jotkut asiat ärsyttävät jo. 😀

Maanantain ensimmäinen ohjelmanumero oli Skatteverket eli verotoimisto, joka vastaa myös väestökirjanpidosta ja jossa muuttoasiat hoidetaan. Pohjoismaalaisina emme Matiaksen kanssa tarvitse sen kummempia lupia Ruotsissa oleskeluun, mutta tarvitsemme arkielämää varten ruotsalaiset henkilötunnukset eli personnummerit, jotka saadakseen täytyy olla kirjoilla täällä. Meidän paperityöt hoituivat Skatteverketissä ihan ongelmitta; täytimme tarvittavan lomakkeen netissä ennakkoon, ja otimme sen ja muut tarvittavat dokumentit mukaan. Jonotuksineen reissu vei ehkä 1,5 h. Kaikki siis kunnossa, paitsi että virkailijan mukaan käsittely voi kestää 3-4 kuukautta. Olen kuullut tarinoita, että pohjoismaalaiset ovat saaneet jopa viikossa omansa, joten elättelen vielä toivoa, että mekin saisimme omamme huomattavasti nopeammin! Jo asuntoa etsiessä kävi selväksi, että Ruotsissa personnummeria tarvitaan ihan kaikkialle.

Sunnuntaikävely Göteborgin keskustassa. Maaliskuu on alkanut sateisen harmaasti.

Seuraava askel oli käydä avaamassa pankkitili. Uusia työpaikkoja ja vuokranmaksua varten paikallinen tili on kätevä, vaikka pidämmekin suomalaiset tilit ja kortit normaalisti auki jatkossakin. Luin yhden suuren ruotsalaisen pankin omilta nettisivuilta, että tilin avaaminen onnistuu myös ilman personnummeria, kunhan on ulkomainen voimassa oleva passi ja pystyy normaalikäytäntöjen mukaan todistamaan tarpeen ruotsalaiselle tilille (palkanmaksu, sosiaalietuus jne.) Konttoriin mennessä työntekijä kuitenkin ilmoitti, että tiliä ei voi avata ilman vähintään väliaikaiseen oleskeluun tarkoitettua samordningsnummeria. En jaksanut jäädä kinaamaan asiasta kun ei ollut sitä kyseistä kohtaa netistäkään valmiiksi auki puhelimessa, vaan aiomme kokeilla joku muu päivä toista konttoria tai toista pankkia. Sen sijaan verokorttia täällä ei erikseen tarvitse hakea verotoimistosta, vaan työnantajalle ilmoitetaan vain oman “verotaulukon” numero. Oman numeronsa löytää helposti verotoimiston nettisivuilta.

Ruotsi on arkipäivän tekniikassa kehittynyt, ja täällähän ei esimerkiksi käteistä enää juuri käytetä. Kauppakeskuksen vessakin saattaa toimia polettien ja kolikoiden sijaan kortilla. Monet palvelut voi hoitaa sähköisillä tunnuksilla, mutta kun niitä tunnuksia ei saa ilman personnummeria. Esimerkiksi meidän auton rekisteröiminen tuottaa vähän päänvaivaa. Ulkomailta tuodulla autolla ei saa ajella kuin seitsemän päivää muuton jälkeen, mutta rekisteröinti on ylläripylläri mahdotonta tai ainakin vaikeaa ja hidasta tehdä ilman personnummeria. En ole ihan varma, että mitä tapahtuisi, jos me vain ajeltaisiin normaalisti, vaikka auto ei olisikaan vielä rekisteröity tänne. Eihän mihinkään tietääkseni ole kirjattu, että meillä on auto täällä, eikä sitä kukaan tietenkään mitenkään etsi täällä. Ongelmia tulisi varmaan sitten, jos jostain syystä jouduttaisiin poliisin kanssa tekemisiin. Onneksi julkinen liikenne pelaa, koska tämä autoasia on tällä hetkellä vielä täysin auki.

Sunnuntai-iltapäivä oli rauhallinen

Matiaksella oli tänään tutustumispäivä uudessa työpaikassaan, ja työt alkavat virallisesti maanantaina. Mä etsin edelleen työpaikkaa ja teen ne muutamat puuttuvat opintopisteet samalla kun haen kouluun, järjestän asuntoa ja selvitän näitä byrokratialoukkuja. Seuraavana vuorossa on vakuutukset ja puhelinliittymät. Meidän suomalaiset liittymät toimivat täällä samaan hintaan kuin Suomessakin, mikä on iso helpotus nyt alussa, mutta liittymiä ei ole tarkoitettu vakituiseen ulkomailla asumiseen, joten joku prepaid täytyy kai hankkia. Kuten huomaatte, käytännön asioita on paljon, vaikka muuttaminen onkin huomattavasti helpottunut menneistä vuosikymmenistä. Ajattelin jossain vaiheessa tehdä hieman laajemman postaussarjan koko muuttoprosessista, jospa siitä olisi apua jollekin muulle tulevaisuudessa! Muuten täällä menee oikein mainiosti. Asunto on ihana, ja asiointi on kielen kannalta sujunut ihan mallikkaasti. Listaan tähän loppuun pieniä suuria eroavaisuuksia, jotka olen tämän lyhyen vajaan viikon aikana pistänyt jo merkille. Jotkut asiat toimivat niin sujuvasti täällä, joskus taas kaipaan suomalaista mallia.

 1. Ruokakaupassa on tosi isoja pakkauskokoja. Paikallisessa Prismaa vastaavassa ICA Maxissa myydään jauhelihaa 1,5kg paketeissa, mutta sellaista normaalia 300-400g kanasuikalepakettia ei löydy. Sitten taas Fazerin suklaista on ihan kummallisia kokoja, esim. Geishaa löytyy 120 g ja muita makuja 145 g levyjä.
 2. Ihan kaikesta löytyy luomuversio. Mulla on vähän ristiriitainen suhtautuminen luomutuotteisiin, kun en tunne aihetta sen syvemmin, mutta kaupassa saa kyllä jatkuvasti tarkistaa, ettei ota kaikesta vahingossa sitä kalliimpaa luomua.
 3. Ainakaan meidän viralliseen osoitteeseen ei yksilöidä asunnon numeroa/kirjainta. Meidän osoite on siis tyyliä Esimerkkitie 1, ja saman talon asunnot on merkitty kirjaimin A:sta alkaen, mutta se kirjain ei kuulu osoitteeseen. Talon aulassa on jenkkityyliin postilaatikot kaikille, ja postinjakaja näkee laatikossa olevasta nimestä, että esimerkiksi Maija Meikäläinen asuu asunnossa E. Vad konstigt!
 4. Tämä voi olla ihan asunnon omistajan toiveista riippuvaista, mutta meidän asunnon vesihanoja ei saa käännettyä kunnolla lämpimälle vedelle. 😀 Kahvaa kääntämällä kyllä tulee lämmintä/kuumaa vettä, mutta kahvaa ei saa jäämään siihen kuumavesiasentoon, vaan se palautuu aina keskelle. Eli esimerkiksi naamaa pestessä ei voi juoksuttaa lämmintä vettä pitämättä kahvasta koko ajan kiinni.
 5. Astialaatikoita purkaessa ihastelin, miten kauniilta meidän Iittalat ja Arabiat näyttävät siistissä keittiökaapissa. Sitten tuli aika tiskata, ja voi miten ikävä tulikaan suomalaista astiakaappia! Pieni kuivausritilä tiskipöydällä ei paljoa auta, ja työtilaa ei muutenkaan ole ainakaan liikaa.
 6. Liikenne on aina liikennettä, mutta Ruotsissa on ihan hullut järjestelyt! Göteborgin keskustan koillispuolella on sellanen hassunhauska alue, jossa risteää miljoona eri valtaväylää ja siis niitä kaistoja valehtelematta vaan ilmestyy jostain. Kaksi kaistaa on yhtäkkiä viisi, sitten taas kaksi ja yhtäkkiä neljä. Ja joka kaista tuntuu vievän eri suuntaan. 😀 En tiedä ollaanko kertaakaan vielä ajettu kyseisellä alueella niin, että oltaisiin päästy kerralla oikeaan paikkaan ilman mitään harhailuja. En tosin osaa sanoa, tuntuuko nyt vaan aluksi hankalalta vai onko systeemi oikeasti monimutkaisempi kuin pk-seudulla Suomessa.
Iltamaisema meidän parvekkeelta Partillen keskustaan

4 thoughts on “Ensimmäiset päivät Ruotsissa

 1. Maiski Vastaa

  Ihana parvekenäkymä! Mitä hanoihin tulee niin noita on Suomessakin enenevissä määrin, joskin enemmän julkisissa tiloissa. Silkkaa säästöä!

  1. mikaelajuliaemilia Vastaa

   Arveltiin kanssa, että joku vedensäästöjuttu mutta tosi hankala nimenomaan naamaa pestessä! 😀 Toinen jännä juttu, mistä oon itse asiassa tykännyt on se, että meillä on asunnon avaimen lisäksi sellainen sähköinen tagi, jolla aukee kaikki muut ovet (ulko-ovet, pyörävarasto ja roskishuone) ja sillä kirjaudutaan pyykkituvan varaussysteemiin! En oo Suomessa vielä nähnyt, vaikka varmasti jostain löytyy.

 2. Teija Lsrsson Vastaa

  Moikka, kiva lukea sun blogia. Oma byrokratiansa on joka maassa ja välillä asoat etenevät ärsyttävän hitaasti. Ruotsin kaupoissa on jo vuosia ollut runsaasti eko – tuotteita. Itse olin siitä aikoinaan ihan tohkeissani, kun meillä niitä ei vielä näkynyt. Hienoa että kuljette paljon julkisilla. Kämppä vaikuttaa tosi kivalta! Kevät on siellä jo varmasn paljon pidemmällä kuin täällä.

  1. mikaelajuliaemilia Vastaa

   Onneksi Matiaksen työpaikka ainakin on ollut avulias ja näyttää siltä, että pankki ainakin hoituu sitä kautta! Ei tässä onneksi ole sillä tavalla kiire, kun kuitenkin maksukortit ja puhelimet jne. pelaavat ongelmitta, mutta toivottavasti ei nyt ihan menisi koko kevät ja alkukesä sitä personnummeria odotellessa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *