Me muutetaan kahden viikon päästä Ruotsiin!

Muutto lähenee ja kalenteri täyttyy! Kuva: Hyvää huomenta, maailma

Me muutetaan Matiaksen kanssa Ruotsiin kahden viikon päästä. KÄÄK! Helmikuun vikana päivänä katkeaa vuokrasopimus, ja lähdemme silloin iltalaivalla muuttokuorman kanssa matkaan. Partillessa ollaan perillä seuraavana iltapäivänä. Tehtävälista lyhenee jatkuvasti, mutta edelleen on paljon tekemistä. Vaikein osuus tulee olemaan muuttoa edeltävä viikonloppu, jolloin pidetään Lohjalla läksiäiset kavereille ja treffataan perheet viimeistä kertaa hetkeen. Tiedän jo nyt, että mun kyynelkanavat on auki koko viikonlopun. 😀 Yritän olla dramatisoimatta, mutta onhan tämä aikamoinen välimatka ihmiselle, joka asuu nyt vain 120 km päässä kotikodista. Suora lento Helsingistä Göteborgiin kestää noin 1,5 tuntia, mutta laivalla ja autolla matka on sen verran pitkä, että samassa ajassa ehtisi helposti lentää toiselle puolelle maailmaa.

Onhan se vähän kurjaa, ettei voi jatkossa piipahtaa lyhyesti perheen, sukulaisten ja ystävien luona. Turusta käy tarvittaessa Lohjalla vaikka arki-iltana. Aion kuitenkin asennoitua tähän niin kuin viime kesänä Ahvenanmaahan: välimatka ei ole mahdoton, tietoliikenne pelaa erinomaisesti, eikä me asuta Ruotsissa ikuisesti. On paljon ihmisiä, jotka asuvat pysyvästi eri maissa kuin läheiset, ja välillä voi mennä useita vuosia ilman face to face -tapaamista. Siihen verrattuna muutama vuosi Partillessa ei ole temppu eikä mikään.

Muuttojärjestelyt ovat onneksi hyvällä mallilla, eli meillä on asunto ja Matiaksella työpaikka, laivamatkat on varattu ja muuttoapulaiset ja vuokrapaku on kaikki sovittu. Kävin eilen hakemassa kirpparilta myymättömät kamat, ja oikeastaan koko kämppä on nyt käyty läpi. Hämmästyttävää, miten paljon roinaa ja roskaa yhteen kaksioon mahtuu. Tavaraa on vielä nurkat täynnä, ja oon kuitenkin tammikuusta alkaen tyhjentänyt useita jätesäkillisiä pelkää roskaa, myynyt pari kestokassillista kirpparilla ja kärrännyt Lohjallekin pari kassia. Oikeastaan nautin siitä, että nyt saan hyvällä omallatunnolla luopua kaikesta sellaisesta, jota en ole vain raaskinut heittää pois tai jota oon tähän asti raahannut mukana “jos joskus vielä tarvitsen” -asenteella. Heitin viimein lukion kokeet, kirjat ja jopa jonkun yläasteaikaisen kouluvihon menemään. Huonekaluilla ja lopulla lähtevällä irtaimistolla on sijoituspaikat mietittyinä. Nyt viikonlopun aikana lajittelen vielä roskiin, lahjoitukseen ja ekotorille menevät tavarat, ja aloitetaan samalla pakkaamaan sellaisia tavaroita, joita ei tämän jäljellä olevan pariviikkoisen aikana tarvita.

Valmisteluihin on kieltämättä liittynyt paljon haikeutta. Turun Ylioppilaskylässä oli meidän ensimmäinen yhteinen koti, ja nyt sieltä pitää lähteä aivan vieraaseen paikkaan. Ihan tyhjän päälle ei mennä, kun Matiaksella alkaa heti uusi työ, mutta mun tulevaisuus on edelleen auki. Aion hakea yhteen parivuotiseen amk-koulutukseen, joka alkaa syksyllä, mutta vähintään kesäksi pitää löytää töitä. Työnhaku on ollu vähän hankalaa, kun samaan aikaan on kiire saada viimeiset opinnot kasaan ja järjestää muuttoa. Yhdelle haastattelulle jouduin jo sanomaan ei, kun en olisi mitenkään päässyt lähtemään monen yön reissulle Göteborgiin nyt keskellä helmikuuta. Vähän epäilyttää, että onko sitten maaliskuussa jo myöhäistä hakea. Olen kuitenkin pyöritellyt päässäni jo vähän b-suunnitelmia, jos sattuisi käymään niin, että töitä ei heti löydykään. Eli tilanne on hallinnassa. Tai ainakin “hallinnassa”.

Yksi mun motoista on, että kissat putoavat aina jaloilleen, ja tässä mielentilassa koitan parhaani mukaan pysyä. Koko alkuvuosi on ollut aika stressaava, sillä vikat opinnot (yhteensä 19 op kahdessa kuukaudessa), kaksi reissua Göteborgiin, asunnon etsiminen ja kaikki muu järjestely on paljon tekemistä ja vastuuta kahdelle kuukaudelle jopa tällaiselle kontrollifriikille organisoijalle. Kaikki on tähän mennessä sujunut onneksi ihan hyvin, ja saadaan paljon niin henkistä kuin konkreettistakin apua läheisiltä. “Hyvästien” sanominen on varmasti hankalaa, mutta onneksi mä tuun käymään Suomessa jo huhtikuun puolivälissä Tiktakin paluukeikkaa varten, joten ensimmäinen Ruotsi-pätkä ei ole kovin pitkä edes. Näin valtava muutos on iso hyppy eteenpäin, joten totta kai tähän liittyy paljon jännitystä, stressiä ja haikeutta. Onneksi meillä on kuitenkin Matiaksen kanssa toistemme vertaistuki. Molemmilla tulee olemaan omat hankaluutensa sopeutua, mutta samalla Ruotsi avaa paljon uusia mahdollisuuksia. Onneksi asutaan ihan ison ostoskeskuksen vieressä ja 12. kerroksessa, niin voin kuvitella olevani unelmieni city-elämässä! 😀


2 thoughts on “Me muutetaan kahden viikon päästä Ruotsiin!

  1. Maiski Vastaa

    Hei 12. krs kuulostaa mahtavalta! Toivottavasti myös muuttokamat mahtuu hissiin. 🙂

    Kaikki etenee painollaan ja ootte selkeesti hyvällä mallilla. Just let it happen.

    1. mikaelajuliaemilia Vastaa

      Hissi oli aika pieni, joten onneksi ei tarvii raahata mitään huonekaluja mukaan! Mutta talossa on ulkomaiseen tyyliin postilokerot aulassa, ihanaa 😍 Oon aina ihmetelly miksi Suomessa postinjakajat saa viedä joka ovelle erikseen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *