Ahvenanmaan top 7: parhaat vinkkini

Blogi on valitettavasti jäänyt pahasti töiden ja kesästä nauttimisen jalkoihin, mutta sain viimein aikaiseksi koota muutamia vinkkejä Ahvenanmaalle suuntaaville matkaajille! Sesonki on juuri parhaimmillaan, joten näistä ehtii toivon mukaan olla vielä hyötyä ihmisille.
Allekirjoittanut on itse testannut kaikki esitellyt paikat ja palvelut. Mukaan on valikoitui aika sekalainen joukko, mutta yhtenäisen teeman sijaan halusin tuoda esiin niitä paikkoja, joista olen oikeasti itse tykännyt eniten. Ahvenanmaan pääsaari on koonsa puolesta hyvin kompakti matkakohde, josta löytyy yllättävän paljon erilaisia paikkoja ja aktiviteetteja erilaisiin tarpeisiin. Ja koska tämä ei ole täydellisen maailman ja täydellisten kuvien blogi, kuvamateriaali koostuu mun kotikutoisista kännykkäkuvista. Enjoy!
1. Degersandin ranta, Eckerö. Maarianhaminasta noin 40 km päässä sijaitseva Degersandin hiekkaranta on heittämällä yksi miellyttävimpiä uimarantoja, joita olen Suomessa missään nähnyt. Rantavesi on aika pitkään matalaa, pohja on siisti hiekkapohja ja aallokko ei ole liian kova, sillä ranta on hieman suojassa, joten paikka on oikein sopiva myös lapsille. Rannan läheisyydessä on myös samanniminen leirintäalue, josta saa ruokaa, juomaa ja jäätelöä.
20180609_144031.jpg
Degersandin ranta
2. Kastelholman linnanraunio, Sund. Reilun 20 km päässä Maarianhaminasta sijaitsevan Kastelholman historia alkaa 1300-luvulta. Linna toimi parin sadan vuoden ajan Ahvenanmaan hallintokeskuksena. Itselleni jäi kierrokselta ehkä parhaiten mieleen Ahvenanmaan noitavainoista kertova osuus. 😀 Linna ei ole kovin iso, joten se on melko nopeasti kierretty, mutta pihamailta löytyy pääsymaksuton Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo sekä Vita Björnin vankilamuseo, jotka ovat myös tutustumisen arvoisia. Kastelholma on toukokuun alusta syyskuun puoliväliin asti päivittäin auki. Pääsymaksu on aikuisilta 6 € ja lapsilta, opiskelijoilta ja eläkeläisiltä 4,50 €.
20180609_121253.jpg
Kastelholman linna
20180609_124024.jpg
Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo
3. Viltsafari, Eckerö. Alkukesästä kävimme työporukalla tutustumassa Eckerössä Viltsafariin. Muistaakseni noin tunnin kestäneen kierroksen aikana näimme saksanhirviä ja kuusipeuroja, villisikoja, laamoja ja strutseja. Laamoja ja strutseja saimme ruokkia kädestä, mutta en osaa sanoa miten homma toimii sesongin aikana, kun kierroksilla on enemmän porukkaa. Safari oli kuitenkin mukava ja oppaamme asiantunteva, valokuvausmahdollisuudetkin olivat hyvät.
Safarin vieressä sijaitsee Metsästys- ja kalastusmuseo, joka sopii myös lapsille. Eckeröstä löytyy myös Leklandet (hoplopmainen sisäleikkihalli) ja SmartPark, joka aukesi nyt tänä vuonna uudistettuna. Kyseessä on siis interaktiivinen ja samalla pedagoginen perhe-/teema-/huvipuisto. Kävimme myös siellä työporukan kanssa, ja SmartPark vaikutti tosi mielenkiintoiselta ja uniikilta. En oikein osaa sanoa, että mikä paikka mantereella vastaisi parhaiten sitä. Joka tapauksessa, Eckerössä on siis aika monta erityisesti lapsiperheille sopivaa kohdetta, joten suosittelen lämpimästi pitämään sen mielessä, jos matkaat pikkuväen kanssa – Ahvenanmaa on niin paljon muutakin kuin pelkkä Maarianhamina.
20180612_171154.jpg
Laamoja Viltsafarilla
4. Äventyrsgolf, Maarianhamina. Aivan keskustan vieressä itärannalla sijaitseva minigolf-rata on hauskaa ajanvietettä kaveriporukalla tai perheen kanssa. Paikalta löytyy kahden radan lisäksi myös ravintola-kahvila ja baari terasseineen, joten aikuisempikin väki viihtyy kyllä. Olin täällä ensimmäistä kertaa ikinä minigolffaamassa, ja oli kyllä tosi hauskaa! Rata ei ollut mitenkään mahdoton, mutta ei liian helppokaan. Paikka on parhaimman sesongin ajan kesäkuun lopusta elokuun alkuun asti päivittäin auki klo 10-01, eli aikuisporukalla voi hyvin mennä vähän myöhempäänkin, jos haluaa välttää pahimman pikkulapsiruuhkan. Kokonaisuudessaan rata on auki huhtikuun lopulta syyskuun alkuun. Peli maksoi 8 €/hlö, ja hintaan kuului molemmat radat ja mailan lainaus. Minigolfista ei valitettavasti tullut otettua yhtään kuvaa.
5. Nåtön luontopolku, Lemland. Noin 6 km päässä Maarianhaminasta sijaitsee Lemlandin kuntaan kuuluva Nåtön saari. Siellä on Ahvenanmaan biologinen asema, jonka yhteydessä on parin kilometrin mittainen luontopolku. Kävin siellä touko-kesäkuun vaihteessa, ja minusta se oli loistava pyöräretken kohde. Maarianhaminasta polkee sinne noin puolessa tunnissa ja reitti on paitsi yksinkertainen myös kaunis, sillä matkan varrella olevat saaret on yhdistetty toisiinsa pengersilloilla, joten polkiessa voi nauttia merimaisemasta. Itse luontopolku oli silloin alkukesästä uskomattoman kaunis, vihreä “taikametsä”, jolle kuva ei tee yhtään oikeutta. Metsän tunnelma oli niin rauhallisen levollinen. Suosittelin paikkaa juuri viime viikonloppuna asiakkaille, jotka palatessaan kiittelivät vuolaasti suosituksesta. Luontopolku alkaa biologisen aseman liepeiltä, ja tien varrella on parkkipaikka, johon voi jättää myös pyörän. Saarella on myös pieni kioski noin kilometrin päässä luontopolun lähtöpisteestä. Kioskista saa ainkin jäätelöä ja juotavaa. Jos on liikenteessä pyörällä, paluumatkalle kannattaa varata hieman enemmän aikaa, sillä vastatuuleen polkeminen on raskaampaa, itselläni meni aika tiukille pyörän palauttaminen vuokraamoon, sillä en ollut tajunnut tuuliasiaa ennakkoon.
20180602_155712-1.jpg
Nåton luontopolkua
6. Lilla Holmen, Maarianhamina. Yksi ehdoton lempparipaikkani, jota suosittelen lähes päivittäin töissä vieraillemme. Lilla Holmenin saari on ihan minigolfin vieressä keskustan tuntumassa. Saarelta löytyy uimaranta, beach volley -kenttä, lasten kiipeilyteline, jäätelökioski, nurmikkotilaa piknikille, pukukoppi ja laituri. Mun suosikkijuttu alueella on kuitenkin “minieläintarha”, eli kaneja ja kilpikonnia ulkoilmatarhoissa, kanala riikinkukkoineen ja lintutalo. Kaikki maksuttomia nähtävyyksiä. Lintutalo on auki päivisin muistaakseni klo 10-15, mutta monien lintujen häkit ovat osittain ulkona, jolloin lintuja näkee, vaikka talo olisi jo suljettu. Lilla Holmen on tosiaan ihan pääsymaksuton ja aivan keskustan vieressä. Se on lapsiperheiden suosiossa, mutta monet aikuisetkin tykkäävät käydä siellä. Kuvia ei valitettavasti ole taaskaan, jostain syystä käydessä ei ole koskaan muistanut kuvata kunnolla.
7. Arken, Maarianhamina. Hotel Arkipelag on kaupungin suurin hotelli, josta löytyy myös ravintola, yökerho ja casino. Hyvä paikka illanistumiseen on esimerkiksi ravintola Indigo, mutta jos haluaa oikein baariin ja tanssimaan niin Arkipelag eli “Arken” on the place to be. Sisäänpääsy oli tavallisena kesälauantaina 15 €, erikoisiltoina kuulemani mukaan 20 €. Kannattaa huomioida, että shotit näyttävät äkkiseltään olevan halvempia kuin mantereella, mutta täällä ilmeisesti monessa paikassa shotti on vain 2 cl, mikä selittää hintaeron. Bilettäminen on siis kallista lystiä täällä, mutta oman kertakokemukseni perusteella Arken vaikutti hyvältä mestalta. Eipä täällä ole juuri muutakaan paikkaa johon mennä bailaamaan kunnolla. 😀

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *